Seglarlimpa

Kanske är detta mitt äldsta recept. Helt säkert är det mitt kladdigaste.

2 msk margarin eller solrosoljaSeglarlimpa1
10 dl vatten
50 g jäst
1 msk salt
1 dl sirap
1 msk ättikssprit
1/2 msk anis
1/2 msk fänkål
1 msk mald pomerans
1 msk hela kumminfrön
17 dl rågsikt
10 dl vetemjöl

  1. Smält margarinet, häll i vattnet och låt vätskan bli fingervarm.
  2. Smula ner jästen i en bunke, häll på lite av vätskan och rör tills jästen smält. Häll på resten av vätskan.
  3. Rör ner saltet, alla kryddor, sirap och ättikssprit. Om du valt att använda solrosolja i stället för margarin, häll i det nu.
  4. Blanda ner all rågsikt och nästan allt vetemjöl.
  5. Låt degen jäsa till dubbla storleken, cirka 90 minuter.
  6. Arbeta degen på mjölat matbord tills alla bubblor är borta.
  7. Dela degen och forma 10 runda eller fyra avlånga limpor. Det blir två plåtar.
  8. Vänd dem i mjöl, lägg dem på plåtar och skär några snitt i var och en.
  9. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, återigen cirka 90 minuter.
  10. Grädda i 225 grader i 25 minuter.

Hollandaise

En sås till fisk eller sparris. Jag markerar den som vegetarisk eftersom den också passar bra till primörer på sommaren. Receptet räcker till minst fyra personer.

150 g smör
3 äggulor
2 msk torrt vin
1 msk pressad citron
Vitpeppar
Salt

  1. Smält fettet och ställ det åt sidan så det får svalna något
  2. Värm vatten i en kastrull.
  3. Skilj på äggulor och äggvitor
  4. Blanda äggulor och vin med metallvisp i en liten rostfri kastrull som får plats i den stora.
  5. Ställ kastrullen i vattenbad i den större kastrullen. Vattnet i den stora kastrullen ska inte koka, bara sjuda.
  6. Vispa hela tiden och ta bort kastrullen från värmen direkt när äggulorna börjar tjockna.
  7. Tillsätt det smälta smöret i äggblandningen lite i taget. Försiktigt i början.
  8. När allt fett vispats in ska såsen vara tjock och blank.
  9. Smaksätt med citron.
  10. Smaka av med salt och vitpeppar.

Sallad på hackad julgran

Den här salladen ser ut som hackad julgran (med pynt), smakar som en blandning mellan sallad och fruktsallad och innehåller en del juliga ingredienser. Den blir ett bra tillskott på julbordet.

200 g färsk grönkål
3-4 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1-2 tunt skivade äpplen
Drygt 1 dl russin
1,5 dl hackad mandel
150 g fetaost
Kärnor från ett granatäpple
1 msk citronsaft

  1. Ansa bort alla grova stjälkar från grönkålen. Skär den i mycket små bitar.
  2. Lägg grönkålen i en stor serveringsskål med olja och salt så kålen mjuknar något.
  3. Dela äpplet i fyra delar och skiva mycket tunt.
  4. Hacka mandeln grovt.
  5. Dela fetaosten i mycket små kuber.
  6. Ta fram kärnorna ur granatäpplet.
  7. Blanda ner äpplen, russin, mandel, fetaost och granatäppelkärnor i salladen.
  8. Droppa citronen över.

Franskt lantbröd

Detta är en av Per-Eriks favoriter och vi har det alltid på julbordet eftersom det passar så bra med skinka och lax. En lite grövre variant blir det genom att ersätta rågsikten med 5 dl grovt rågmjöl och i så fall öka på vetemjölsmängden med 2 dl. Det går också att ersätta degen för dag ett med 200 g vetesurdeg. I så fall behövs det ungefär 1 dl mindre vatten.

Dag ett, kväll
25 g jäst
3 dl vatten
3 dl rågsikt

Blanda ingredienserna i en bunke. Smula ner gästen, lös upp den i vattnet och blanda ner mjölet. Täck över bunken och låt stå i rumsvärme över natten.

Dag två, morgon
Degen som jäst över natten
7 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
8 dl rågsikt
Cirka 14 dl vetemjöl

  1. Värm vattnet till fingervarmt och häll på degen som jäst över natten och rör om.
  2. Tillsätt salt, olja rågsikt och sist vetemjöl. Ta en liter och spara resten.
  3. Arbeta degen slät, det går bra att använda degkrokar för det behövs inte så lång stund. Häll rikligt av det kvarvarande vetemjölet över degen.
  4. Jäs sedan degen i 2 timmar med en handduk över bunken.
  5. Knåda degen på sparsamt mjölat bakbord tills degen fått spänst och alla större luftblåsor har försvunnit. Dela den i två och gör största delen av knådningengen på deghalvorna. Använd det kvarvarande vetemjölet att knåda i. Ju mindre mjöl som går in i degen ju bättre.
  6. Forma till limpor lika långa som plåtens långsida. Hur det går till går att läsa vid receptet om Honungsbröd. Lägg dem på plåten.
  7. Jäs under en handduk i 1 timme.
  8. Värm ugnen till 250 grader. Ställ in en form med vatten i botten av ugnen, det är mycket viktigt just med detta bröd eftersom skorpan annars lossnar från limporna när de varit i frysen.
  9. Grädda bröden 35 (32 minuter Morgongåva)  minuter. Lägg ett bakplåtspapper av papper ovanpå om de verkar bli för mörka.
  10. Låt bröden svalna på galler under handduk.

Hummus

Receptet går lätt att halvera.

400 g kikärtor
1 dl vatten
3 msk tahini
1 tsk mald spiskummin
1-2 vitlöksklyftor
3-4 msk pressad citronsaft
3-4 msk olivolja
Smulat flingsalt
Paprikapulver, bladpersilja

  1. Skölj kikärterna om de kommer ur en burk.
  2. Blanda kikärtorna med alla ingredienserna utan paprikapulver och bladpersilja. Ta bara hälften av vattnet till att börja med.
  3. Mixa till en smidig röra och smaka av. Späd med mer vatten om det behövs.
  4. Lägg upp röran på ett fat, ringla över olivolja, dofta över en aning paprikapulver och toppa med hackad bladpersilja.

Luftigt rostbröd

Ett fantastiskt rostbröd.

Steg 1, poolish

450 g vatten
10 g jäst
450 g vetemjöl
30 g honung

Steg två

Poolishen från dag 1
30 g jäst
1 äggula
300 g vetemjöl
75 g rumstempererat smör
15 g havssalt
1 äggvita till pensling

  1. Blanda alla ingredienser under steg 1 till en smet i en bunke.
  2. Täck med lock och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten. Detta kallas poolish.
  3. Blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjölet.
  4. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter eller för hand minst dubbelt så länge. Arbeta in smöret klickvis.
  5. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
  6. Låt degen vila i bunken i 20 minuter.
  7. Forma degen till 2 runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
  8. Forma bullarna till limpor och lägg ner dem i smorda brödformar.
  9. Låt bröden jäsa till dubbla storleken, 1 ½ till 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla bröden med den uppvispade äggvitan.
  12. Ställ in dem i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader.
  13. Grädda i 33 minuter.
  14. Låt bröden svalna på galler.

Potatissallad med ruccola och tomat

1,2 kg färsk potatis
1 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
Rosépeppar
1 liten rödlök
100 g ruccola
Cirka 30 små körsbärstomater

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Tvätta och torka potatisen. Skär dem i halvor eller fyra delar om de är stora.
  3. Blanda potatisen med flingsalt, svartpeppar och rosépeppar i en ugnsform.
  4. Ställ in i ugnen tills de fått ordentligt med färg cirka 30 minuter.
  5. Finhacka rödlöken och dela tomaterna. Skölj rucccolan.
  6. När potatisen är klar, blanda den i en salladsskål med rödlök, tomater och ruccola.
  7. Smaka av med mer salt, peppar och olja.

Pastasås med grönkål

Det här receptet fungerar mycket bra med fryst, hackad grönkål.

2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
200 g grönkål
3 dl vispgrädde
100 g (2 dl) parmesanost
5 msk rostade pinjenötter
1 tsk rivet citronskal
en skvätt färskpressad citronsaft
flingsalt och nymalen svartpeppar

  1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  2. Om grönkålen är färsk: riv loss bladen från grönkålen från stjälkarna. Grovhacka bladen.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja i stekpanna i några minuter.
  4. Under tiden som löken fräser: rosta pinjenötterna och riv parmesanosten.
  5. Tillsätt grönkålen och fräs tills den sjunker ihop något, cirka tre minuter. Alternativt ta fryst hackad grönkål.
  6. Häll på vispgrädden och koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera med pinjenötter, cotronskap och citronsaft. Strö över riven parmesan.

Lax med ingefära, chili och lime

40 g färsk babyspenat eller pak choy eller färsk hackad grönkål
500 g laxfilé
½ tsk salt
Lite sesamolja eller tahini (inte för mycket)
2 msk riven ingefära eller mer
1 röd chilifrukt
1 lime eller en halv citron
2 msk sesamfrö

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv ingefäran.
  3. Hacka chilin.
  4. Skiva halva limen och pressa andra halvan.
  5. Lägg babyspenat, pak choy eller grönkål i en ugnsform och lägg laxfiléerna ovanpå. Salta. Godast är grönkål. Fryst oförvälld grönkål funkar också.
  6. Blanda sesamolja (inte för mycket), tahini, riven ingefära, chili och limesaften och bred blandningen över fisken.
  7. Strö sesamfrön över fisken. Läg på den skivade limefrukten.
  8. Ställ in i ugnen cirka 15 minuter.
  9. Servera med basmatiris, gärna pilau. En sås på rysk yoghurt, riven ingefära, salt och chili är gott till. Ta ingen sesamolja i såsen. Fetaost funkar också bra i. Enkelvarianten är på yoghurt, vitlök, salt och peppar.