Kantarellsoppa

Den här soppan är lätt att göra vegansk genom att byta ut grädden mot havregrädde. Då behövs mer fett i receptet.

400 g kantareller (inte förvällda)
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
en halv liter buljong
2 dl grädde eller havregrädde plus extra fett
salt
svartpeppar

  1. Rensa kantarellerna, skär dem i mindre bitar och förväll. Eller ta fram ur frysen.
  2. Skala lök och vitlök och skiva tunt.
  3. Lägg svampen i en panna och låt all vätska koka bort.
  4. Lägg i matfett och lök och fräs i tio minuter på svag värme. Svampen ska få färg.
  5. Ta några små svampar åt sidan som sedan blir dekoration.
  6. Häll på buljong och grädde. Småputtra några minuter.
  7. Mixa soppan slät. Späd med mer buljong om den känns för tjock.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera gärna i tallrikar med de sparade kantarellerna på toppen. Krondillsolja i droppar över är snyggt. Kanske en sked lätt vispad grädde också.

Vegansk lax till poké bowl

1 halv eller liten vattenmelon
3 msk sojasås
1 msk risvinäger
1 msk sesamolja
1 msk mald ingefära
1 msk pressad vitlök
1 ark nori

Dekoration:
sesamfrön
skivad grön lök
sesamolja

  1. Blanda marinaden i ett stort fat.
  2. Skala vattenmelonen.
  3. Skär den i bitar minst en centimeter tjockt.
  4. Marinera bitarna i minst en timme. Vänd dem så båda sidor får suga upp marinad.
  5. Lägg bitarna i långpanna och ställ in i ugnen på 180 grader. Låt stå i cirka 40 minuter och vänd bitarna efter halva tiden.
  6. Grundreceptet sa att de skulle stekas i stekpanna före servering men jag hoppade över det momentet.
  7. Servera med dekorationen på.

Apelsinsnittar

Deg:
250 g smör eller margarin
200 g socker
400 g vetemjöl
1 ägg
1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
400 g mandelmassa
1 ägg
3 msk hackat syltat apelsinskal
Glasyr:
3 dl florsocker
Litet apelsinsaft

  1. Sätt ugnen på 200-225 grader.
  2. Blanda ihop degen och dela den i fyra delar.
  3. Riv mandelmassan.
  4. Blanda samman fyllningen.
  5. Kavla ut varje del av degen 10×40 cm.
  6. Fördela fyllningen över degen.
  7. Rulla försiktigt samman med hjälp av ett bakplåtspapper.
  8. Grädda i 15-20 minuter.
  9. Blanda samman glasyren. Det hackade apelsinskalet är inte nödvändigt.
  10. Skär rullarna i bitar när de kommer ur ugnen och ringla glasyren över.

Räksoppa

500 g räkor med skal
2 schalottenlökar
2 morötter
2 klyftor vitlök
1 röd chilifrukt
2 msk rapsolja
1 msk tomatpuré (tror jag tog mer)
5 dl vatten
3 msk koncentrerad hummerfond (tror jag tog mer)
2 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse (+ lite kallt vatten)
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk salt
1 knippe dill
1 citron

  1. Skala räkorna och spara skalen.
  2. Skala och hacka schalottenlök och morötter mycket fint.
  3. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin.
  4. Fräs lök, morötter och vitlök i olja i en kastrull tills det är mjukt.
  5. Tillsätt räkskal, tomatpuré och chili. Fräs i cirka 5 minuter.
  6. Tillsätt vatten och fond och koka under lock i cirka 15 minuter.
  7. Sila över i en ny kastrull och koka upp buljongen.
  8. Sänk värmen och tillsätt vin och grädde. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i soppan. Låt den sjuda i cirka 5 minuter på låg värme.
  9. Krydda med cayennepeppar och smaka av med salt.
  10. Servera soppan med de skalade räkorna, dill och citronskivor.

Poké bowl

Detta är just nu mest för inspiration.

I stället för kött eller fisk eller tofu: marinerad svamp. Marinad: salt, soja, sesamolja, lime eller citron, chiliflagor. Låt ligga så vattnet dras ur svampen lite. Täck med sesamfrön och stek.

I stället för sjögräs: hyvla gurka med en osthyvel eller mandolin. Lägg den i en skål med risvinäger lite socker, salt och sesamolja. Den behöver inte ligga där särskilt länge. Testa att ha i ingefära eller dill också. Häll bort vätskan före servering.

Testa att göra något med hyvlade morötter för färgens skull.

Riset förbereds som till sushi med risvinäger i.

Vad annat vi kan ha till:

  • Srirachamajjo
  • Gari
  • Sojabönor
  • Mango i små kuber
  • Ärtskott
  • Salladslök
  • Rädisor
  • Stekt grönkål
  • Rostade hasselnötter eller andra nötter

Sockerkaka till tårtbotten

50 g smör eller margarin
1 dl mjölk eller vatten
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl socker

  1. Slå på ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en form
  3. Smält smör eller margarin i en kastrull och häll sedan i mjölken och låt koka upp.
  4. Blanda mjölet med bakpulver och vaniljsocker.
  5. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
  6. Rör hastigt ner den heta smörmjölken i äggsmeten.
  7. Häll i mjölblandningen och rör ihop smeten. Rör så lite som möjligt sedan bakpulvret kommit i.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Grädda genast i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter.

Pasta med svamp och mascarpone

Det går lätt att få den här rätten vegetarisk genom att byta ut kycklingbuljongen.
400 g pappardelle eller annan pasta
500 g kantareller, karljohans, trattkantareller eller kastanjechampinjoner
3 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk finhackad chilifrukt (t ex spansk peppar)
1 dl torrt vitt vin
1 msk kycklingfond eller grönsaksfond
1 dl mascarpone (à ca 100 g)
1 1/2 dl finriven parmesan eller annan lagrad hårdost
hackad bladpersilja
2 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

  1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll av men spara 2 dl av pastavattnet.
  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  3. Skär ev kantarellerna i bitar om de är stora. Lägg svampen i en torr och het stekpanna. Fräs tills vätskan från svampen kokat bort.
  4. Tillsätt 1–2 msk olivolja och hälften av schalottenlöken och vitlöken. Låt fräsa tills svampen är nästan knaperstekt. Krydda med salt och peppar. Dra åt sidan men håll varmt.
  5. Fräs resten av schalottenlöken och vitlöken samt chilin olivoljan i några minuter. Häll i vinet och låt koka tills cirka hälften återstår.
  6. Tillsätt fond och 1 dl vatten. Låt småkoka några minuter. Rör ner mascarponen.
  7. Blanda pastan med såsen, svampen och hälften av parmesanen. Späd ev med lite av pastavattnet.
  8. Strö över persilja och servera resten av parmesanosten till. Mal över svartpeppar.

Gari (inlagd ingefära)

Gari är ett tillbehör till poké bowl men går också att använda till kex med stark ost till exempel.
1   bit färsk ingefära (à ca 100 g)
5 dl  vatten
1 dl  risvinäger 
1 dl  socker
1 tsk  salt
  1. Skala ingefäran. Skär tvärs över i så tunna skivor som möjligt. Använd en vass kniv eller en mandolin.
  2. Koka upp vattnet.
  3. Lägg ner ingefäran. Rör om och ställ åt sidan i 10 minuter.
  4. Hetta upp vinäger, socker och salt tills sockret lösts upp. Det blir en lag.
  5. Sila ifrån vattnet från ingefäran och lägg den i en glasburk. Vattnet går att använda till att blanda ut med till exempel apelsinsaft för att dricka.
  6. Häll lagen över ingefäran. Låt svalna.
  7. Efter cirka 3 timmar är garin klar att serveras. Förvara den sedan kallt. God hållbarhet.

Durumbröd

IMG_4756Här ett gott och vackert surdegsbröd som inte egentligen behöver förberedas dagen innan. Men det går åt mycket surdeg, så det kan ändå vara en bra idé att dagen innan se till att få ihop en rejäl mängd surdeg. Ett annat alternativ är att ta vetesur och komplettera med, men då blir brödet ljusare.

300 g surdeg av råg (går bra att ta av vete också om rågsuren inte räcker)
600 g vatten
300 g kamutmjöl eller durumvete
600 g vetemjöl
4,5 g torrjäst eller 1/6 paket jäst
20 g ljus sirap
1 msk salt

  1. Blanda alla ingredienser utom salt.
  2. Kör degblandaren 2 minuter på låg växel.
  3. Fortsätt 8 minuter på mellanväxel. Häll i saltet efter ungefär halva tiden.
  4. Låt jäsa 2 timmar.
  5. Dela degen i två på ett bakbord med durumvete. Det blir cirka 920 g per bröd.
  6. Runddriv de båda delarna och låt vila 5-10 minuter.
  7. Kavla ut och gör limpor. Lägg limporna på plåt. De ska vara nästan lika långa som plåtens längd. Mjöla in dem med durumvete.
  8. Låt jäsa en timme.
  9. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en skål med vatten som får koka upp.
  10. Snitta bröden i ett rutnät när de jäst klart. Snitten ska vara cirka 0,5 centimeter djupa.
  11. Sätt in plåten i ugnen i 40 minuter. Efter tio minuter sänker du till 200 grader.
  12. Låt svalna på galler.

Balti Ghost, Lamm med vitlök, ingefära och tomat

700 g lammgrytbitar
Cirka 5 dl vatten
1,5 tsk salt
3 tomater
3 vitlöksklyftor
1 msk röd chilipeppar eller en pepparfrukt
1 msk mald ingefära
2 tsk gurkmeja
1 msk paprikapulver
Olivolja
Ev grön chilifrukt till garnering

  1. Skär lammköttet i drygt centimeterstora  bitar. Stek dem i olja.
  2. Hacka tomaterna, skala och hacka vitlöken. Mät upp alla torra kryddor i en kopp.
  3. När köttet stekt klart, häll på kryddorna och stek dem en stund.
  4. Häll på tomater, salt och vatten  och låt det koka, 20-25 minuter. Det får inte koka torrt.
  5. Servera med ris och kanske raita. Gärna grönsaker till.