Kajpsoppa

Vi har skogslök som ogräs i hela trädgården. Dags att hitta bra recept för den.

4 dl  finklippt färsk kajp
1 medelstor gul lök
2 hönsbuljongtärningar
10 dl vatten
4 msk smör
2 dl grädde
0,5 dl vetemjöl
2 msk sherry
citron
svartpeppar

  1. Finhacka den gula löken.
  2. Smält smöret och fräs den gula löken tills den blir glansig.
  3. Tillsätt kajp/skogslök och låt allt fräsa lätt. Skogslöken ska inte bli bränd. Hit går det att förbereda om soppan är tänkt som en förrätt.
  4. Tillsätt buljongen och låt småkoka i 10 minuter.
  5. Blanda ut vetemjölet i grädden så att inga klumpar finns kvar.
  6. Häll grädd-mjölblandningen i soppan, vispa väl.
  7. Smaka av med pressad citronsaft (inte för mycket), sherry och svartpeppar.

Enklare honungsbröd

Det här brödet behöver inte bearbetas, så degblandaren behövs inte. Det smakar honung ungefär som honungsbrödet, men är lättare att baka och har sin egna sega konsistens. Ursprunget till receptet finns i Martin Johanssons ”Enklare bröd”, men jag har ändrat såpass att jag tycker att jag lämnat det receptet.

Dag ett, kväll:
60 g surdeg av råg
240 g vetemjöl
200 g vatten

Blanda ingredienserna i en bunke. Lägg på ett lock. Låt stå på ett varmt ställe över natten.

Dag två, morgon:
surdegen från dagen före
3 g torrjäst
400 g kallt vatten
480 g vetemjöl
120 g grovt rågmjöl
30 g honung
1/2 msk salt

  1. Rör ut honungen i vattnet så det inte blir honungsklumpar i degen.
  2. Blanda torrjästen med mjölet och blanda sedan alla ingrediense med varandra. Rör kort tills allt blandats ordentligt.
  3. Låt degen vila 45 minuter under lock.
  4. Ta tag i degens kanter och dra mot mitten. Fortsätt runt bunkens kanter hela varvet runt. Jag brukar använda en stekspade i plast men det går att använda blöta händer också.
  5. Gör om momentet enligt punkt fem totalt tre gånger med 45 minuters mellanrum.
  6. Efter den tredje och sista ”dragningen” får degen jäsa i fred en hel timme.
  7. Förbered en plåt.
  8. Strö durumvete på bakbordet och häll upp degen.
  9. Dra ut degen till en kvadrat och vik den sedan på mitten. Skär så det blir två bröd. Lägg dessa på plåten, de ska vara lika långa som plåtens kortsida. Skarven får vara åt sidan.
  10. Låt bröden jäsa cirka en timme.
  11. Sätt ugnen på 250 grader i god tid innan bröden jäst färdigt. Ställ en skål med vatten i botten på ugnen.
  12. Ställ in bröden när de jäst klart.
  13. Efter 15 minuter öppnar du luckan och vädrar lite. Fortsätt vädra ungefär var femte minut tills bröden stått inne 30-35 minuter. Får bröden för mycket färg: sänk temperaturen.

Vitvinssås till fisk

Såsen passar till all fisk.

2 schalottenlökar
25 g smör
lagerblad
3 dl vitt vin
1 fiskbuljongtärning
3 dl grädde
2 tsk majsstärkelse
salt
vitpeppar

 

  1. Skala och finhacka löken. Fräs löken i smöret ii en kastrull utan att den tar färg.
  2. Tillsätt lagerblad, vin och buljongtärningen. Låt koka upp och reducera till ca hälften av vätskan återstår.
  3. Häll i grädde och koka 10-12 minuter.
  4. Rör ut majsstärkelsen i lite vattnet och red av såsen. Låt koka någon minut,
  5. Ta upp lagerbladet och mixa såsen med en stavmixer. Smaka av med salt och nymald vitpeppar.

Citronkyckling med bakad spetskål

Detta kan vi testa med potatisen bredvid i formen helt och hållet nästa gång. Samt en hel kyckling med skinn.

Till kycklingen:
rivet skal av två små ekologiska citroner
600 g kycklingbröstfileer eller en hel kyckling
1-2 kryddmått grovmalen svartpeppar
1/2 tsk salt
2 msk soltosolja eller smör att steka i

Till spetskålen:
De två citronerna ovan i klyftor
1 spetskål i klyftor
1/2 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
50 g smör

Kall sås:
3 dl gräddfil eller rysk yoghurt
Chili?
Svartpeppar och salt

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta citronerna och riv skalet.
  3. Blanda citronskal med salt och peppar till kycklingen.
  4. Dela hel kyckling i små bitar.
  5. Lägg små citronklyftor och små klyftor av kålen i en ugnsform. Det går också bra att lägga i klyftpotatis i formen, då lär en långpanna behövas. Krydda med salt och svartpeppar.
  6. Klicka smöret ovanpå.
  7. Baka i mitten av ugnen.
  8. Stek kycklingbitarna på hög värme i olja så de börjar få färg.
  9. Krydda dem med det rivna citronskalet, salt och peppar.
  10. Lägg kycklingbitarna bredvid spetskålen i formen. Vispa ur stekpannan med mycket lite vatten och häll över ugnsformen.
  11. Serveras tillsammans med en kall sås gjord på gräddfil eller rysk yoghurt med salt och peppar, eventuellt lite chili.

 

 

Kall auberginesås

2 aubergine
4 klyftor vitlök
4 msk olivolja
1 msk citronsaft
1 msk hackad persilja
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 dl crème fraiche eller havre fraiche
färsk basilika några blad

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skär bort blomfästet på auberginerna. Skölj dem och dela dem i halvor på längden.
  3. Lägg dem i en ugnsform och baka dem mjuka i 40 minuter.
  4. Skala och klyfta vitlök. Lägg med att bakas hela bredvid auberginehalvorna i 15 minuter.
  5. Ta ut och låt allt svalna.
  6. Koka valfri pasta.
  7. Hacka persilja och lägg i en skål.
  8. Tillsätt citronsaft, olivolja, salt, peppar, basilika samt vitlöken.
  9. Gröp ur auberginefruktköttet med en sked. Släng skalet. Grovhacka auberginefruktköttet och lägg i skålen.
  10. Mixa till en röra med en stavmixer.
  11. Blanda aubergineröran med créme fraiche samt smaka av med salt och peppar och citronsaft.

Paj med trattisar, broccoli och valnötter

Gör pajdegen enligt receptet en stund innan fyllningen.

3-4 dl riven ost
1/2-1 dl torkade trattkantareller
150 g broccoli
3/4 dl grovhackade valnötter
3 ägg
3 dl mjölk
Salt och peppar

  1. Smula svampen i småbitar och blötlägg den.
  2. Koka broccolin, spola i kallt vatten och skär i grova bitar.
  3. Hacka valnötterna.
  4. Lägg 1/3 av den rivna osten i pajskalet.
  5. Krama ur svampen och lägg också den i skalet.
  6. Lägg i också broccolin och valnötterna.
  7. Förgädda skalet.
  8. Vispa ihop ägg och mjölk och blanda med resten av osten, salt och peppar.
  9. Häll blandningen i pajskalet och grädda i 30-40 minuter.

Pajdeg

Per-Eriks pajdeg som han använder till de flesta pajer.

3 dl vetemjöl
125 gram margarin eller smör
3 msk vatten

  1. Alla ingredienser ska vara kalla. Använd kallt vatten.
  2. Nyp ihop eller hacka ihop mjöl och margarin. Matberedare funkar i det här läget. Knåda inte.
  3. Dänk över vattnet tills det blir en deg.
  4. Degen behöver vila i minst 30 minuter, gärna längre.
  5. Kavla så lite som möjligt. Det går bra att klämma ut degen i formen.
  6. Pricka skalet med gaffel så blir botten inte bubblig.
  7. Förgrädda skalet till våta pajer i 10 minuter.
  8. Lägg i fyllningen och grädda enligt receptet för fyllningen.

 

Ellikas vegetariska lasagne

Det här receptet var gott också med lite chili i. Eller så går det att smaksätta med basilika.

1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 normalstor zucchini
2 msk olja
500 g krossade tomater
1 tsk strösocker
5 dl crème fraiche
375 g mozzarella
Salt och peppar
Cirka 10 lasagneplattor

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala och skiva eller hacka lök och vitlök. Fräs den i olivoljan.
  3. Skiva zucchini tunt. Tillsätt den till lökfräset och fräs ytterligare någon minut.
  4. Rör ner tomater och socker. Låt allt koka ihop cirka 10 minuter.
  5. Koka upp crème fraiche.
  6. Skiva mozzarella och rör ner 2/3 av den i crème fraichegrytan. Smaka av med salt och peppar.
  7. Varva såserna med lasagneplattorna i en ugnsform. Börja med tomatsås och avsluta med såsen med crème fraiche och mozzarella.
  8. Lägg den återstående mozzarellan på toppen.
  9. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter.
  10. Garnera eventuellt med färsk basilika.

Aubergine med lamm, pinje och parmesan

4 små auberginer (à ca 300 g)
3msk olivolja
4 krm salt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g lammfärs
500 g krossade tomater
1 msk tomatpuré
1/2 msk malen spiskummin
1 krm riven muskot
1 krm peppar
1/2 dl pinjenötskärnor
1 dl riven parmesanost
1 dl finhackad persilja

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Dela auberginerna på längden och lägg halvorna i en ugnssäker form. Pensla dem med två tredjedelar av oljan och krydda med hälften av saltet.
  3. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter.
  4. Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med lammfärsen i resten av oljan i en stekpanna tills den får färg.
  5. Tillsätt krossade tomater, tomatpuré och kryddor. Låt småkoka ca 5 minuter. Tillsätt pinjenötskärnor.
  6. Fördela fyllningen ovanpå auberginen och strö över parmesanost. Gratinera i mitten av ugnen ca 10 minuter.
  7. Strö över persilja. Servera gärna med en klick yoghurt och grillat bröd.

Bohusländskt mjukt tunnbröd (läfsor)

Ett recept från min kusin som bygger på det min mormor brukade baka. Men hon tror inte att mormor hade grovt mjöl i. Min mormor var dock lite njugg med att dela med sig av sina recept så det är inte säkert att det är lika.

75 g jäst
100 g margarin eller smör
1 l mjölk eller vassle
1 msk salt
1-1,5 msk malda brödkryddor
1 dl sirap
cirka 350 g rågmjöl
cirka 350 g rågsikt
Resten vetemjöl till en lagom deg
Till utbakning vetemjöl, cirka 1 tsk hjorthornssalt

  1. Gör en vanlig deg.
  2. Låt jäsa 30 minuter.
  3. Rulla ut till cirka 15 ämnen och blanda då in hjorthornssaltet.
  4. Låt jäsa ytterligare cirka 30 minuter.
  5. Kavla ut till runda kakor, först med vanlig kavel och sedan med kruskavel.
  6. Nagga! Annars blir det en boll (pitabröd?)
  7. Grädda helst i vedeldad ugn.