Lussekatter

Eftersom jag läser på flera olika ställen i Annas kokbok för att åstadkomma de här bullarna så blir det avsevärd förenkling att skriva ner det på ett enda ställe. Det blir också lättare för barnen att göra efter.

200 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 g saffran
½ tsk salt
2 dl socker
2 dl russin
14-15 dl mjöl
extra russin till utbakningen

  1. Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och låt det bli fingervarmt.
  2. Smula sönder jästen i en degbunke och rör ut den i lite av degspadet.
  3. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit eller två i en mortel eller blanda ut det i lite strösocker. Häll det över jästblandningen.
  4. Häll i resten av degspadet och tillsätt socker och salt.
  5. Blanda ner inte riktigt allt mjölet och russinen. Blanda degen noga. Lägg resten av mjölet ovanpå.
  6. Låt jäsa under handduk i drygt 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Knåda in mer mjöl vid behov, men man behöver mindre mjöl än man tror. Man behöver inte knåda särskilt mycket eftersom man ändå knådar varje enskild lussekatt. Dela degen i 32 bitar.
  9. Knåda varje liten del och rulla sedan ut den till en cirka 15 cm lång rulle. Snurra ihop till lussebulle.
  10. Lägg bullarna på plåtar och låt varje plåt med bullar jäsa i 15 minuter.
  11. Vispa upp ett ägg och pensla bullarna med det.
  12. Grädda varje plåt i  8 minuter (ugnen i Morgongåva, man får prova sig fram).
  13. Låt svalna på galler.