Honungsbröd

Min egen favorit. Det är hämtat ur Riddarbageriets bröd men receptet i den boken gav så lite att det hände att allt bröd gick åt samma dag det bakats. Jag har räknat om det till lite större bröd.. En del andra små ändringar i receptet har jag också gjort.

80 g surdeg av råg
800 g vattenDSC_1051_redigerad-1
80 g honung
600 g vetemjöl
500 g rågsikt
130 g grovt rågmjöl
25 g färsk eller 6 g torrjäst
1 msk salt

  1. Mät upp alla ingredienser i en degblandare.
  2. Kör i blandaren 3 minuter på låg växel.
  3. Fortsätt 9 minuter på mellanväxel.
  4. Låt jäsa till dubbla storleken, cirka två timmar. Det gör ingenting om degen får jäsa lite längre än så.
  5. Dela degen i 2 delar på cirka 1100 gram vardera. ”Runddriv” degklumparna, det vill säga gör runda jämna bollar av den med eventuella ojämnheter på undersidan. Låt ligga och vila cirka 10 minuter.
  6. Ta fram en plåt och smörj den eller lägg på ett bakplåtspapper.
  7. Kavla försiktigt ut varje degklump till en avlång kaka ungefär lika lång som plåtens långsida. Vänd på den. Borsta bort mjöl och vik in kanterna. Vänd igen och placera på plåt (se bilder nedan).
  8. Snitta med kniv längsmed limporna hela vägen (se bild nedan).
  9. Låt jäsa till drygt dubbel storlek, cirka två timmar. Det gör inte så mycket om degen får jäsa längre än så. Det kan till och med bli godare.
  10. Sätt ugnen på 250 grader och ställ en skål med vatten i botten på ugnen.
  11. Sänk värmen till 225 grader när du ställer in bröden. Morgongåva: sänk inte. Låt dem stå inne cirka 40 minuter. Bröden ska ha en väldigt mörk färg men man får se upp att det inte blir för mörkt. Det kan bli nödvändigt att täcka över bröden med ett bakplåtspapper (av papper) mot slutet av gräddningen.
  12. Låt svalna på galler under duk.
DSC_1042_redigerad-1

Kavla försiktigt och bara åt ett håll.

DSC_1043_redigerad-1

Vik in kanterna.

DSC_1044_redigerad-1

Snitta med kniv längs med bröden.

DSC_1048_redigerad-1

Färdigjästa