Annas bröd

Det här receptet utgår från ett i Annas kokbok men för att ge bröden lite mer stadga har jag lagt till lite grovt mjöl också.
Brödet blir snabbt gammalt men man kan frysa det före gräddning och sedan ta fram det och grädda det när man vill.

5 dl vatten
1 dl mjölk
En halv påse torrjäst
2 tsk salt
1 msk honung
1 dl rågmjöl eller grahamsmjöl
11,5 dl vetemjöl
Durumvetemjöl till utbakning

  1. Värm vatten och mjölk till fingervärme.
  2. Blanda i honung, salt och rågmjöl.
  3. Mät upp vetemjölet och rör ner torrjästen i översta lagret. Blanda ner det tillsammans i degen. Degen ska inte arbetas och den ska vara mycket lös.
  4. Låt degen jäsa 1-1 ½ timme. Sättt på ugnen 250 grader.
  5. Häll upp degen på bakbord mjölat med durumvete. Knåda inte utan dra bara ut den till en lång platt kaka. Skär den i trekanter och lägg på plåt. Trekanterna behöver inte jäsa.
  6. Grädda i ugn 20 minuter. Svalna utan handduk.
  7. Om inte allt går åt samma dag går det bra att lägga trekanterna på en bricka istället och frysa in dem. När man vill ha dem lägger man dem på en plåt och gräddar som ovan.