Kantarellsoppa

Den här soppan är lätt att göra vegansk genom att byta ut grädden mot havregrädde. Då behövs mer fett i receptet.

400 g kantareller (inte förvällda)
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
en halv liter buljong
2 dl grädde eller havregrädde plus extra fett
salt
svartpeppar

  1. Rensa kantarellerna, skär dem i mindre bitar och förväll. Eller ta fram ur frysen.
  2. Skala lök och vitlök och skiva tunt.
  3. Lägg svampen i en panna och låt all vätska koka bort.
  4. Lägg i matfett och lök och fräs i tio minuter på svag värme. Svampen ska få färg.
  5. Ta några små svampar åt sidan som sedan blir dekoration.
  6. Häll på buljong och grädde. Småputtra några minuter.
  7. Mixa soppan slät. Späd med mer buljong om den känns för tjock.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera gärna i tallrikar med de sparade kantarellerna på toppen. Krondillsolja i droppar över är snyggt. Kanske en sked lätt vispad grädde också.