Kladdig citronkaka

Enligt Annas kokbok ska kakan bredas ut tunt och skäras i rutor. Min version är betydligt tjockare. Den blir mer som kladdig chokladkaka fast med citron istället för choklad.

Till bottendegen:
2,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör eller margarin

Till fyllningen:
3 ägg
2 dl strösocker
½ dl vetemjöl
Rivet skal av en stor citron
5-6 msk pressad citronsaft
Florsocker att sikta över

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Riv citronskalet och pressa citronen medans ugnen värms.
  3. Gör bottendegen i matberedare. Lägg i alla ingredienser, finfördela smöret och kör till en fast deg.
  4. Platta ut degen i en rund form med löstagbar kant.
  5. Förgrädda i ugnen 200 grader i 15 minuter.
  6. Vispa under tiden ägg och socker pösigt.
  7. Tillsätt vetemjöl, pressad citronsaft och rivet skal.
  8. Häll smeten i den förgräddade degformen och grädda ytterligare 12 minuter.
  9. Låt kakan kallna innan den äts. Den får gärna stå till dagen efter. Sikta över florsocker precis före serveringen. Man skär bitar av kakan som på en tårta eller som en kladdig chokladkaka.