Hollandaise

En sås till fisk eller sparris. Jag markerar den som vegetarisk eftersom den också passar bra till primörer på sommaren. Receptet räcker till minst fyra personer.

150 g smör
3 äggulor
2 msk torrt vin
1 msk pressad citron
Vitpeppar
Salt

  1. Smält fettet och ställ det åt sidan så det får svalna något
  2. Värm vatten i en kastrull.
  3. Skilj på äggulor och äggvitor
  4. Blanda äggulor och vin med metallvisp i en liten rostfri kastrull som får plats i den stora.
  5. Ställ kastrullen i vattenbad i den större kastrullen. Vattnet i den stora kastrullen ska inte koka, bara sjuda.
  6. Vispa hela tiden och ta bort kastrullen från värmen direkt när äggulorna börjar tjockna.
  7. Tillsätt det smälta smöret i äggblandningen lite i taget. Försiktigt i början.
  8. När allt fett vispats in ska såsen vara tjock och blank.
  9. Smaksätt med citron.
  10. Smaka av med salt och vitpeppar.