En sås till fisk eller sparris. Jag markerar den som vegetarisk eftersom den också passar bra till primörer på sommaren. Receptet räcker till minst fyra personer.
150 g smör
3 äggulor
2 msk torrt vin
1 msk pressad citron
Vitpeppar
Salt
- Smält fettet och ställ det åt sidan så det får svalna något
- Värm vatten i en kastrull.
- Skilj på äggulor och äggvitor
- Blanda äggulor och vin med metallvisp i en liten rostfri kastrull som får plats i den stora.
- Ställ kastrullen i vattenbad i den större kastrullen. Vattnet i den stora kastrullen ska inte koka, bara sjuda.
- Vispa hela tiden och ta bort kastrullen från värmen direkt när äggulorna börjar tjockna.
- Tillsätt det smälta smöret i äggblandningen lite i taget. Försiktigt i början.
- När allt fett vispats in ska såsen vara tjock och blank.
- Smaksätt med citron.
- Smaka av med salt och vitpeppar.