Dag 1, kväll
Skållning
400 g kokande vatten
200 g rågsikt
Surdeg
100 g surdeg av råg
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl
- Häll det kokande vattnet över rågsikten i skållningen.
- Blanda surdeg, vatten och mjöl i en degblandare. Låt jäsa över natten.
Dag 2 morgon
Surdegen och skållningen från dagen innan
2 tsk hel anis
2 tsk fänkålsfrön
1 msk mald pomerans
300 g rågsikt
275 g vetemjöl special
75 g mörkt muscovadosocker
1 msk salt
Eventuellt lite jäst
- Stöt anis och fänkål i en mortel.
- Blanda alla ingredienserna i degblandaren och kör 8 minuter, 4 minuter långsamt och 4 minuter snabbare.
- Låt jäsa till dubbel storlek, kan ta 3-5 timmar.
- Ta upp degen på bakbord, knåda inte. Dela den i två bitar. Lägg i någon form, typ korgar.
- Låt bröden jäsa till dubbla storleken igen.
- Sätt på ugnen på 275 grader och ställ in en form med vatten i botten.
- När degarna jäst färdigt ska de vändas upp på plåten. Inte helt lätt. Min metod: ta ett bakplåtspapper på handen, vänd upp korgen i handen och för försiktigt över bakplåtspapper och bröd till plåten. Det blir alltså ett bakplåtspapper per bröd.
- Sätt in bröden och sänk temperaturen till 250 grader. Sänk till 200 grader efter 15 minuter och grädda 20 minuter till.
- Låt bröden svalna på galler.