Detta kan vi testa med potatisen bredvid i formen helt och hållet nästa gång. Samt en hel kyckling med skinn.
Till kycklingen:
rivet skal av två små ekologiska citroner
600 g kycklingbröstfileer eller en hel kyckling
1-2 kryddmått grovmalen svartpeppar
1/2 tsk salt
2 msk soltosolja eller smör att steka i
Till spetskålen:
De två citronerna ovan i klyftor
1 spetskål i klyftor
1/2 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
50 g smör
Kall sås:
3 dl gräddfil eller rysk yoghurt
Chili?
Svartpeppar och salt
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tvätta citronerna och riv skalet.
- Blanda citronskal med salt och peppar till kycklingen.
- Dela hel kyckling i små bitar.
- Lägg små citronklyftor och små klyftor av kålen i en ugnsform. Det går också bra att lägga i klyftpotatis i formen, då lär en långpanna behövas. Krydda med salt och svartpeppar.
- Klicka smöret ovanpå.
- Baka i mitten av ugnen.
- Stek kycklingbitarna på hög värme i olja så de börjar få färg.
- Krydda dem med det rivna citronskalet, salt och peppar.
- Lägg kycklingbitarna bredvid spetskålen i formen. Vispa ur stekpannan med mycket lite vatten och häll över ugnsformen.
- Serveras tillsammans med en kall sås gjord på gräddfil eller rysk yoghurt med salt och peppar, eventuellt lite chili.