Citronkyckling med bakad spetskål

Detta kan vi testa med potatisen bredvid i formen helt och hållet nästa gång. Samt en hel kyckling med skinn.

Till kycklingen:
rivet skal av två små ekologiska citroner
600 g kycklingbröstfileer eller en hel kyckling
1-2 kryddmått grovmalen svartpeppar
1/2 tsk salt
2 msk soltosolja eller smör att steka i

Till spetskålen:
De två citronerna ovan i klyftor
1 spetskål i klyftor
1/2 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
50 g smör

Kall sås:
3 dl gräddfil eller rysk yoghurt
Chili?
Svartpeppar och salt

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta citronerna och riv skalet.
  3. Blanda citronskal med salt och peppar till kycklingen.
  4. Dela hel kyckling i små bitar.
  5. Lägg små citronklyftor och små klyftor av kålen i en ugnsform. Det går också bra att lägga i klyftpotatis i formen, då lär en långpanna behövas. Krydda med salt och svartpeppar.
  6. Klicka smöret ovanpå.
  7. Baka i mitten av ugnen.
  8. Stek kycklingbitarna på hög värme i olja så de börjar få färg.
  9. Krydda dem med det rivna citronskalet, salt och peppar.
  10. Lägg kycklingbitarna bredvid spetskålen i formen. Vispa ur stekpannan med mycket lite vatten och häll över ugnsformen.
  11. Serveras tillsammans med en kall sås gjord på gräddfil eller rysk yoghurt med salt och peppar, eventuellt lite chili.