Aioli

Passar till fisksoppa, stekt lax, grönsaker…Lägg till srirachasås så blir det srirachamajjo till poké bowl.

1-2 portioner 4 portioner
Vitlöksklyftor 1/2 1-2
Äggulor 1 2
Salt ¼ krm 1 krm
Peppar ¼ krm ½ krm
Olja ½ dl 1 ½ dl
Citron 1 ½ tsk 1 msk
  1. Använd en visp och en liten rundbottnad skål att göra aiolin i. Skala och pressa vitlöken ner i skålen. Det blir lätt för mycket vitlök, ta bara två klyftor om de är väldigt små. Blanda i äggulor vitlök, salt och peppar.DSC_1037_redigerad-1
  2. Häll i oljan droppvis och vispa kraftigt hela tiden. Särskilt i början är det viktigt att vispa hårt. Aiolin får inte skära sig utan ska bli krämig och fast i konsistensen. Om aiolin ändå skulle skära sig: gör en ny aioli och när den är klar, rör i den gamla bit för bit precis som med oljan.
  3. Smaksätt med citronsaften. Ta inte allt på en gång, smaka av så balansen blir rätt.
  4. Om det är srirachamajjo som önskas: smaksätt då med 2 msk srirachasås per deciliter aioli.
  5. Ställ såsen kallt.