Passar till fisksoppa, stekt lax, grönsaker…Lägg till srirachasås så blir det srirachamajjo till poké bowl.
1-2 portioner | 4 portioner | |
Vitlöksklyftor | 1/2 | 1-2 |
Äggulor | 1 | 2 |
Salt | ¼ krm | 1 krm |
Peppar | ¼ krm | ½ krm |
Olja | ½ dl | 1 ½ dl |
Citron | 1 ½ tsk | 1 msk |
- Använd en visp och en liten rundbottnad skål att göra aiolin i. Skala och pressa vitlöken ner i skålen. Det blir lätt för mycket vitlök, ta bara två klyftor om de är väldigt små. Blanda i äggulor vitlök, salt och peppar.
- Häll i oljan droppvis och vispa kraftigt hela tiden. Särskilt i början är det viktigt att vispa hårt. Aiolin får inte skära sig utan ska bli krämig och fast i konsistensen. Om aiolin ändå skulle skära sig: gör en ny aioli och när den är klar, rör i den gamla bit för bit precis som med oljan.
- Smaksätt med citronsaften. Ta inte allt på en gång, smaka av så balansen blir rätt.
- Om det är srirachamajjo som önskas: smaksätt då med 2 msk srirachasås per deciliter aioli.
- Ställ såsen kallt.