Ett fantastiskt rostbröd.
Steg 1, poolish
450 g vatten
10 g jäst
450 g vetemjöl
30 g honung
Steg två
Poolishen från dag 1
30 g jäst
1 äggula
300 g vetemjöl
75 g rumstempererat smör
15 g havssalt
1 äggvita till pensling
- Blanda alla ingredienser under steg 1 till en smet i en bunke.
- Täck med lock och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten. Detta kallas poolish.
- Blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjölet.
- Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter eller för hand minst dubbelt så länge. Arbeta in smöret klickvis.
- Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
- Låt degen vila i bunken i 20 minuter.
- Forma degen till 2 runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
- Forma bullarna till limpor och lägg ner dem i smorda brödformar.
- Låt bröden jäsa till dubbla storleken, 1 ½ till 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Pensla bröden med den uppvispade äggvitan.
- Ställ in dem i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader.
- Grädda i 33 minuter.
- Låt bröden svalna på galler.