Luftigt rostbröd

Ett fantastiskt rostbröd.

Steg 1, poolish

450 g vatten
10 g jäst
450 g vetemjöl
30 g honung

Steg två

Poolishen från dag 1
30 g jäst
1 äggula
300 g vetemjöl
75 g rumstempererat smör
15 g havssalt
1 äggvita till pensling

  1. Blanda alla ingredienser under steg 1 till en smet i en bunke.
  2. Täck med lock och låt stå i rumstemperatur i 2 timmar eller i kylen över natten. Detta kallas poolish.
  3. Blanda poolishen med jästen, äggulan och vetemjölet.
  4. Arbeta degen i hushållsmaskin i 10 minuter eller för hand minst dubbelt så länge. Arbeta in smöret klickvis.
  5. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare 5 minuter.
  6. Låt degen vila i bunken i 20 minuter.
  7. Forma degen till 2 runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.
  8. Forma bullarna till limpor och lägg ner dem i smorda brödformar.
  9. Låt bröden jäsa till dubbla storleken, 1 ½ till 2 timmar i rumstemperatur eller i kylen över natten.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla bröden med den uppvispade äggvitan.
  12. Ställ in dem i ugnen och sänk genast temperaturen till 175 grader.
  13. Grädda i 33 minuter.
  14. Låt bröden svalna på galler.