Detta är det närmaste jag kommit att göra köttbullar som smakar som min mammas. Hon har inget recept men det här är hämtat från hennes väninna Barbro Östlunds kokbok: Barbros bästa. Sedan har jag ändrat detaljer hit och dit som jag vill ha dem. Inget socker till exempel.
De är goda att ha i frysen som pålägg också så oftast gör jag en dubbel sats när jag ändå håller på.
Runda får jag dem aldrig. Det får inte min mamma heller.
500 g fläskfärs 1 tsk salt Drygt 1 krm vitpeppar ½ lök 1/2 dl ströbröd eller havregryn ½ dl mjölk eller iKaffe 1 ägg Smör och olja eller mjölkfritt margarin |
Dubbel sats: 1 kg fläskfärs 2 tsk salt 2 krm vitpeppar 1 lök 1 dl ströbröd 1 dl mjölk 2 ägg Smör och olja |
- Rör ner ströbrödet eller havregrynet i mjölken och låt det svälla 20 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. 225 om det blir ugnsbakade köttbullar.
- Skala och hacka löken. Stek den och kör i en mixer till en slät massa. Om man inte mixar löken kan det bli nödvändigt med lite mer mjölk.
- Rör ner lök, ägg och kryddor i mjölkblandningen och sedan färsen. Rör ihop det hela till en jämn konsistens
- Rulla köttbullarna med blöta händer och lägg dem på en blöt skärbräda, det gör att de inte fastnar. Använd en dessertsked för att få ungefär samma storlek på alla köttbullarna. Det ska bli cirka 20 stycken för en enkel sats.
- Stek köttbullarna i smör och olja tills de fått färg runtom och håller ihop. Lägg över dem i en ugnsform allt eftersom. Alternativt, lägg dem i en fettad form i ugnen 225 grader och 12 minuter. Sedan kan de frysas för att sedan tinas och stekas på.
- Grädda dem färdigt i ugnen.
- Gör sås i stekpannan genom att röra ut mjöl, späda med vatten, blanda i lite grädde och buljongtärning.
- Servera med kokt potatis och lingonsylt.