Receptet utgick i början från ett basrecept på bröd i Annas kokbok men havregrynsgröten är ett helt eget påfund. Jag gillar olivoljans smak i det här brödet. Jag smörjer formarna med det också.
Havregrynsgröt gjord på 3 dl havregryn och 6 dl vatten
1 msk salt
6 dl vatten
1-2 msk olivolja
½ påse torrjäst
2 liter vetemjöl
- Koka gröten och blanda i salt, ytterligare 6 dl vatten och olja. Låt svalna så det blir fingervarmt. Häll över i en bakbunke.
- Rör ner torrjästen i en liter mjöl. Använd degkrokarna till vispen och blanda. Rör i ytterligare en liter mjöl.
- Låt jäsa under handduk i cirka två timmar. Ställ bunken på ett ställe där det inte gör något om degen jäser över bunkens kanter.
- Knåda degen på mjölat bakbord tills de stora luftbubblorna försvunnit.
- Dela degen i två och lägg i smorda formar.
- Jäs 1 ½ till 2 timmar.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- När bröden jäst klart ställ formarna på ett galler långt ner i ugnen. Grädda i 37 minuter. Håll koll och täck eventuellt bröden med ett bakplåtspapper mot slutet så att de inte blir för mörka.
- Låt svalna på galler övertäckta av en handduk.