Formbröd med havre

Receptet utgick i början från ett basrecept på bröd i Annas kokbok men havregrynsgröten är ett helt eget påfund. Jag gillar olivoljans smak i det här brödet. Jag smörjer formarna med det också.

Havregrynsgröt gjord på 3 dl havregryn och 6 dl vatten
1 msk salt
6 dl vatten
1-2 msk olivolja
½ påse torrjäst
2 liter vetemjöl

  1. Koka gröten och blanda i salt, ytterligare 6 dl vatten och olja. Låt svalna så det blir fingervarmt. Häll över i en bakbunke.
  2. Rör ner torrjästen i en liter mjöl. Använd degkrokarna till vispen och blanda. Rör i ytterligare en liter mjöl.
  3. Låt jäsa under handduk i cirka två timmar. Ställ bunken på ett ställe där det inte gör något om degen jäser över bunkens kanter.
  4. Knåda degen på mjölat bakbord tills de stora luftbubblorna försvunnit.
  5. Dela degen i två och lägg i smorda formar.
  6. Jäs 1 ½ till 2 timmar.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. När bröden jäst klart ställ formarna på ett galler långt ner i ugnen. Grädda i 37 minuter. Håll koll och täck eventuellt bröden med ett bakplåtspapper mot slutet så att de inte blir för mörka.
  9. Låt svalna på galler övertäckta av en handduk.