Ellikas favorit som smakar precis som affärens sirapslimpa. Och om man stryker limporna med limpglans får de också samma lite glansiga yta. Hur man gör limpglans hittade jag i boken Bröd av Jan Hedh. Fast hela familjen föredrar limporna utan glans.
Steg ett:
5 dl vatten
2 dl yoghurt eller liknande (vassle går också bra)
50 g jäst
1 liter rågsikt
Steg två:
1 msk salt
1 ½ dl sirap
1 liter vetemjöl
- Blanda ingredienserna från steg ett ovan i en degblandare.
- Låt jäsa helt kort, bara så att jäsningen kommit igång.
- Blanda ner ingredienserna från steg två ovan.
- Kör degen en stund i degblandaren.
- Häll upp degen på bakbordet och dela i tre delar. Forma runda jämna bullar av dessa och låt dem jäsa litet.
- Forma till limpor cirka 25 cm långa (lika långt som kaveln minus handtagen) och lägg på en plåt. Lättast tycker jag det är att kavla ut de runda ämnena något på längden och vika in sidorna på undersidan. Jämför med bilderna på honungsbrödet.
- Jäs limporna till dubbla storleken. Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda i 27 minuter. Dubbel sats kan gräddas i varmluftsugn 190 grader i 27 minuter, fals 1 och 4.
- När brödet står i ugnen kan man göra limpglansen om man tycker det är kul. 1 msk potatismjöl och ½ dl vatten blandas till en redning. Koka upp 2 dl vatten, vispa ner redningen och låt koka upp.
- Pensla limpglansen över bröden när de är varma.