Kanske är detta mitt äldsta recept. Helt säkert är det mitt kladdigaste.
2 msk margarin eller solrosolja
10 dl vatten
50 g jäst
1 msk salt
1 dl sirap
1 msk ättikssprit
1/2 msk anis
1/2 msk fänkål
1 msk mald pomerans
1 msk hela kumminfrön
17 dl rågsikt
10 dl vetemjöl
- Smält margarinet, häll i vattnet och låt vätskan bli fingervarm.
- Smula ner jästen i en bunke, häll på lite av vätskan och rör tills jästen smält. Häll på resten av vätskan.
- Rör ner saltet, alla kryddor, sirap och ättikssprit. Om du valt att använda solrosolja i stället för margarin, häll i det nu.
- Blanda ner all rågsikt och nästan allt vetemjöl.
- Låt degen jäsa till dubbla storleken, cirka 90 minuter.
- Arbeta degen på mjölat matbord tills alla bubblor är borta.
- Dela degen och forma 10 runda eller fyra avlånga limpor. Det blir två plåtar.
- Vänd dem i mjöl, lägg dem på plåtar och skär några snitt i var och en.
- Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, återigen cirka 90 minuter.
- Grädda i 225 grader i 25 minuter.