Seglarlimpa

Kanske är detta mitt äldsta recept. Helt säkert är det mitt kladdigaste.

2 msk margarin eller solrosoljaSeglarlimpa1
10 dl vatten
50 g jäst
1 msk salt
1 dl sirap
1 msk ättikssprit
1/2 msk anis
1/2 msk fänkål
1 msk mald pomerans
1 msk hela kumminfrön
17 dl rågsikt
10 dl vetemjöl

  1. Smält margarinet, häll i vattnet och låt vätskan bli fingervarm.
  2. Smula ner jästen i en bunke, häll på lite av vätskan och rör tills jästen smält. Häll på resten av vätskan.
  3. Rör ner saltet, alla kryddor, sirap och ättikssprit. Om du valt att använda solrosolja i stället för margarin, häll i det nu.
  4. Blanda ner all rågsikt och nästan allt vetemjöl.
  5. Låt degen jäsa till dubbla storleken, cirka 90 minuter.
  6. Arbeta degen på mjölat matbord tills alla bubblor är borta.
  7. Dela degen och forma 10 runda eller fyra avlånga limpor. Det blir två plåtar.
  8. Vänd dem i mjöl, lägg dem på plåtar och skär några snitt i var och en.
  9. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, återigen cirka 90 minuter.
  10. Grädda i 225 grader i 25 minuter.